Сівба пшениці


Культура

Одиниці виміру
Зона України
Степ Лісостеп Полісся
Пшениця озима млн. шт./га 4,0-5,0 4,5-5,0 5,0-5,5
Пшениця яра млн. шт./га 4,0-4,5 4,5-5,0 5,0-6,0
Таб. Кількість норми висіву в залежності від зональності

Кількість насіння при посіві залежить від особливості сорту, регіону та технології вирощування. В посушливих регіонах норму висіву знижують до 4 млн./га. Зниження пов’язане з необхідністю формування більшої площі живлення для рослин.


Кількість насіння, млн.шт./га 6,0 5,5 5,0 4,5 4,0 Масса 1000 насінин, г
Схожість насіння, % 80 85 90 95 98 80 85 90 95 98 80 85 90 95 98 80 85 90 95 98 80 85 90 95 98
Норма висіву, кг/га 195 183 173 164 159 179 168 159 151 146 163 153 144 137 133 146 138 130 123 119 130 122 116 109 106 26
210 198 187 177 171 193 181 171 162 157 175 165 156 147 143 158 148 140 133 129 140 132 124 118 114 28
225 212 200 189 184 206 194 183 174 168 188 176 167 158 153 169 154 150 142 138 150 141 133 126 122 30
240 226 213 202 196 220 207 196 185 180 200 188 178 168 163 180 169 160 152 147 160 151 142 135 131 32
255 240 226 215 208 234 220 208 197 191 213 200 189 179 173 191 180 170 161 156 170 160 151 143 139 34
270 259 240 227 220 248 253 220 208 202 225 212 200 189 184 203 191 180 171 165 180 169 160 152 147 36
285 268 253 240 233 261 246 232 220 213 238 224 211 200 194 214 201 190 180 174 190 179 169 160 155 38
300 282 267 253 245 275 259 244 232 224 250 235 222 211 204 225 212 200 189 184 200 188 178 168 163 40
315 296 280 265 257 289 272 257 243 236 263 247 233 221 214 236 222 210 199 193 210 198 187 177 171 42
330 311 293 278 269 303 285 269 255 247 275 259 244 232 224 248 233 220 208 202 220 207 196 185 180 44
345 325 307 291 282 316 298 281 266 258 288 271 256 242 235 259 244 230 218 211 230 216 204 194 188 46
360 339 320 303 294 330 311 293 278 269 300 282 267 253 245 270 254 240 227 220 240 226 213 202 196 48
375 353 333 316 306 344 323 306 289 281 313 294 278 263 255 281 265 250 237 230 250 235 222 211 204 50
390 367 347 335 318 358 336 318 301 292 325 306 289 274 265 293 275 260 246 239 260 245 231 219 212 52
405 382 360 341 331 371 349 330 313 303 338 318 300 284 276 304 286 270 256 248 270 254 240 227 220 54
420 395 373 354 343 385 362 342 324 314 350 329 314 295 286 315 296 280 265 257 280 264 249 236 229 56
435 409 397 366 355 399 375 354 336 326 363 341 322 305 296 326 307 290 275 266 290 273 258 244 237 58
450 424 400 379 367 412 388 366 347 337 375 353 333 316 306 338 318 300 284 276 300 282 267 253 245 60
Таб. Таблиця розрахунку норми висіву пшениці в кг

За допомогою таблиці легко розрахувати кількість насіння, необхідного для висіву, попередньо визначивши схожість та массу тисячі насінин.


Добрива та застосування

Найкращий ґрунт для вирощування пшениці - це з добрим забезпеченням гумусом колоідніх з потужним орнім шаром, доброю буферентністю, забезпечений поживними речовинами.
Від кулькості елементів живлення залежить можливість досягти спланованого врожаю. При застосуванні добрив враховують: здатність до вимивання, можливість суміщатись, кількісна потреба рослин в окремі фази розвитку та можливість використання елемента добрива в залежності від присутності інших елементів та інших абіотичних факторів.
Вплив азотного добрива має велике значення для пшениці, він впливає як на кількісні показники врожаю та на важливі якісні показники врожаю - білок і клейковину, до складу якої він входить. При збільшенні врожайності підвищується потреба азоту для формування білку.

Строки внесення азотних добрив впливають або підсилюють формування тих процесів, що проходять. Застосування азотних добрив під час кущіння буде впливати на кущистість пагонів, а на якості істотного впливу не відбувається. Для впливу на кількість і якість врожаю важливий термін внесення азотних добрив є фаза трубкування та колосіння пшениці.
Залежність поглинання азоту при врожайності вищий за 50 ц/га, кг/га:

  • - Проростання та ріст (до фази ВВСН 19) - 20
  • - Кущіння (20-29) - 70
  • - Трубкування (30-49) - 90
  • - Колосіння та цвітіння (50-69) - 30
  • - Формування зерна (від 70) - 40
  • - Загальна кількість 250 кг

Хвороби та методи боротьби


Хвороби
Джерело інфекції
Насіннєвий матеріал Рослинні залишки Зовнішня інфекція
Летюча сажка      
Тверда сажка      
Фузаріози      
Піренофороз      
Борошниста роса      
Іржа      
Септоріоз      
Альтернаріоз      
Офіобольоз      
Церкоспорольоз      
          Ні                Так                Можливо            

Таб. Джерело інфекцій

Під час формування Агротехнології користуються інформацією про джерело захворювання та спосіб його розповсюдження. Більша кількість захворювань розповсюджується за допомогою насіння та рослинними рештками. Необхідно звертати увагу на кількість рослинних решток та якість їх заробки грунті, що дає змогу планувати вірогідність росповсюдження хвороб.




ХВОРОБИ
Планування Обробка Догляд
Ділянка вирощування Сівозміна Підбір сорту Обробіток грунту Протруювання насіння Посів Боротьба з бур’янами Застосування азотних добрив Використання регуляторів росту Знешкодження рослинних решток та падалиці зернових
Снігова пліснява
Тифульоз
Церкоспорельоз
Офіобольоз
Фузаріозні та інші кореневі гнилі
Жовта іржа
Бура іржа
Борошниста роса
Септоріоз колосу
Фузаріоз колосу
          Сильний вплив                Слабкий вплив            

Таб. Вплив агротехнічних заходів на захворювання

Знешкодження рослинних решток не дає 100% запобігання від захворювань. Це повинен бути комплексний підхід. Це повинні бути всі фактори, впливовість яких видно з таблиці.
Важливим фактором зупинення розповсюдження захворювання є застосування фунгіцидів. Строки застосування залежать від інтенсивності розвитку хвороб, враховуючи погодні умови та частини рослини, де присутнє захворювання. При вирощуванні пшениці на великих площах доцільно проводити профілактичні обробки, навіть якщо зовні прояви захворювання не спостерігаються. За інтенсивного вирощування, при щільному висіву, всередині формується мікроклімат з досить високою вологістю. Це сприятливі умови для розвитку патогенів, а розповсюдження патогенів у більшості випадків відбувається через листову поверхню від одного листка до іншого.


Церкоспорельозная коренева гниль

Борошниста роса

Жовта іржа

Бура іржа

Піренофороз

Септоріоз листя

Септоріоз колосу

Фузаріоз колосу



Хвороба Фаза розвитку рослин Економічний поріг шкодочинності
Сажка пшениці Повна стиглість 20% уражених рослин
Снігова пліснява Кущення (навесні) 20% уражених рослин
Перед збиранням 30...50% ураженого колосся
Церкоспорельоз Початок трубкування (31-32) 25...30% розвитку хвороби
Гельмінтоспоріозна / фузаріозна коренева гниль Насінневий матеріал 10...15% зараженого насіння
Початок вегетації 5% уражених рослин
Перед збиранням 5% уражених рослин
Борошниста роса Початок вегетації 3...5% уражених рослин
Іржа Початок вегетації 3...5% уражених рослин
Іржа стеблова лінійна Колосіння 5% розвитку хвороби
Повна стиглість 15% розвитку хвороби
Жовта іржа Цвітіння 30% розвитку хвороби
Бура іржа Колосіння 10% розвитку хвороби
Молочна стиглість 40% розвитку хвороби
Септоріоз листя Початок вегетації 3...5% ураженого листя
(при наявності прогнозування ефіопії)
Вихід в трубку 10% розвитку хвороби
Прапорцевий листок 15...20% розвитку хвороби
(в середньому на лист) або 30%
Цвітіння Наявність проявів хвороби
на 2-му листку зверху
Таб. Поріг економічної шкодочинності

При формуванні технології на пшениці використовують також моделі формування епіфітотійного розвитку хвороби, якщо є можливість користуватись доступом до метеорологічної інформації погодинно (температура повітря, відносна вологість повітря, опади, волога на поверхні листя, швидкість повітря та температура грунту).


ВІРУСНІ ЗАХВОРЮВАННЯ

Вірусні захворювання здатні вражати культури різними шляхами. Відомо, що головними переносниками є цикади, з їхньою допомогою передається біля 16 вірусів, далі 3 віруси передаються попелицями, 7 вірусів грибами, 6 вірусів переносять кліщі, 2 віруси жуки та 3 віруси переносяться механічно або насінням та пилком.
Усунути джерело інфекції на практиці неможливо. Одним із важливих елементів запобігання розвитку інфекції є запобігання розвитку носіїв, тобто усунення шкідників. Знешкодження можливе за допомогою агротехнічних заходів і застосування інсектицидних протруйників ті інсектицидів.


ЗАПОБІГАННЯ

Забороняється використовувати фунгіциди при відносній вологості 60% та температурі повітря 29o С, або коли швидкість вітру сягає 10 км/год. За таких умов листова поверхня отримує опіки і робочий розчин не здатний рівномірно розповсюдитись по листовій поверхні і проникнути.



















































  Вплив азотного добрива на врожайність

  Строки внесення азотних добрив