Соя - культура мусонного клімату, яка має підвищенні вимоги до забезпечення вологою і теплом. Від проростання насіння до сходів, а потім до цвітіння і формування насіння потреби сої в теплі зростають, а під час дозрівання зерна вимоги до температури дещо зменшуються.


Вимоги до температури

Насіння сої має здатність до проростання за температури 6-10°С, проте за таких умов сходи з'являються через 25-30 днів., за температури 14-16° С - через 7-8 днів, за 20-22° С - через 4-5 днів, що свідчить про пряму залежність появи сходів від температури. Різкий підйом середньодобової на початку вегетації до більш ніж 25°С призводить до призупинення росту, а температура близько 32-35°С негативно впливає на розвиток рослин та утворення бульбачок. Оптимальною температурою для вегетації є 18-22°С, формування репродуктивних органів - 18-20° С, цвітіння - 22-26°С, формування бобів - 20-23°С і дозрівання - 18-20°С.

Рослини сої навесні легко переносять зниження температури до - 2,5°С, осінні зниження температури до -3°С не впливають на врожай та якість насіння, проте температура нижче -4,0-4,5°С призводить до загибелі рослини.


Вимоги до вологи

Соя - середньо стійка до посухи рослина, тому протягом вегетації її потреба в волозі неоднакова. Транспіраційний коефіцієнт сої - 520 - 600. Тому високий врожай вона дає за вологістю ґрунту 75-80% НВ, добре витримуючи повітряну засуху. Сумарне водоспоживання води рослинами сої становить 3000-5500 м3/га, а коефіцієнт водоспоживання - 150-300 м3 на 1 ц зерна.

Для проростання насіння, яке поглинає не менше 160% води від власної маси, потрібен 30мм запас вологи в ґрунтів в 20-сантиметровому шарі.

На початку вегетації, під час інтенсивного розвитку кореневої системи, коли відбувається уповільнений ріст її вегетативної маси, випаровування вологи рослинами не значне, вони краще переносять посуху.

Від сходів до цвітіння спостерігається менша потреба у волозі. Найінтенсивніше водоспоживання відзначається у фазу цвітіння і формування бобів. Протягом цього періоду соя може використати до 70% від усього споживання вологи за весь вегетаційний період. Нестача вологи у цей період може призвести до опадання бутонів, квіток, плодів, зменшенням маси 1000 насінин і, як наслідок, втрат врожаю.

Соя негативно реагує на повітряну засуху, особливо в період цвітіння і утворення бобів. За дуже низької вологості в цей період на рослинах не утворюються нові і відбуваються скидання бобів, навіть сформованих раніше.


Вимоги до ґрунтів

Вимоги рослини сої до ґрунтів відносно невисокі. Її можна вирощувати практично на всіх типах ґрунтів за умови, щоб вони не були кислими. Рослини сої не переносять тривалого підтоплення (більш 3-х днів), засолення і кислотності рН < 5,5. Такий показник кислотності призводить до зниження доступності елементів живлення, зокрема Р, Са, Mg, Mo, і також негативно впливає на інтенсивність розвитку кореневої системи сої. Втрачається ефективність інокуляції та використання мінеральних добрив.

Ідеальним для вирощування є оптимально аеровані ґрунти з показником рН 6,0-7,0.








           Оптимальні температури за фазами розвитку